Decembrie. Miros de brad și de portocale. Se anunță discuții despre Moș Crăciun, sacul său magic și ajutoarele lui. Listele încep să prindă contur, bineînțeles pe unele dintre ele se află denumiri ale jucariilor educative Pagalou. Surprinzător? Deloc. Era de așteptat!
Copiii se nasc cu darul de a vedea magia din spatele lucrurilor, iar eu, astăzi, voi profita de această calitate și voi intra într-o poveste împreună cu F, un micuț spiriduș în vârstă de 5 ani, care abia așteaptă să îl prindă pe Moș Crăciun, cu biscuiți și lapte cald.
- F., astăzi împodobim bradul!
- Serios, Dani?! Unde este? nedumerit, uitându-se în stânga și în dreapta.
- Împodobim un brad pe care îl vom crea noi, dar înainte de asta, ești pregătit pentru „căutarea comorilor”?
Comorile sunt chiar câteva din accesoriile Pagalou Toys. Ascunse în locuri secrete, doar de mine știute, F. trebuie să le găsească, ascultând cu atenție indiciile oferite.
Lista comorilor este alcătuită din: doi săculeți din bumbac în care se regăsesc bile colorate din lână, inclusiv bile simple din lemn, o pensetă și o lopățică, ambele din lemn, orez colorat verde și o foaie albă pe care este conturat un brad.
Căutarea de comori a început! Concentrare și suspans.
- F., am încredere în tine că vei reuși să aduni toate obiectele!
Este unul din jocurile lui preferate. Nu a durat foarte mult până când lista a fost completă. Extaz la fiecare obiect bifat.
Ne-am așezat împreună la masa de lucru. Am desfăcut punga cu orezul verde și un miros a dat năvală peste noi, un miros plăcut de lavandă! Puteam începe bradul pagalou mai bine de atât?
Cei de la Pagalou Toys colorează orezul cu un colorant alimentar natural, iar pe lângă acest lucru, îl infuzează cu ulei esențial de lavandă, marca Pranarom. Știm cu toții de proprietățile lavandei, mai ales de afectul calmant pe care îl are asupra copilului și sporirea concentrării.
- Ce instrument folosești pentru a transfera orezul din pungă pe foaie, respectând conturul bradului Pagalou? Întreb eu curioasă, lăsându-mă învățată de F.
- Lopățicaaa! Răspunde el repid, luând lopățica în mână.
A început procesul de umplere al bradului. Concentrat și meticulos a terminat în câteva minute. Bradul este gata pentru împodobit. Desfacem împreună cei doi saci din bumbac. Bilele frumos colorate din lână se amestecă cu cele simple din lemn, înveselind suprafața mesei, de jur împrejurul bradului.
- F. acestea sunt globurile și luminițele. Te las pe tine să aranjezi singur. Am încredere că va ieși un brad uimitor! Succes!
Între timp, am dat play unui colind, iar F. s-a și apucat de treabă. Ce atmosferă în Camera Curcubeu!
Pentru a dezvolta și a stimula creativitatea unui copil este necesar să i se ofere șansa la joacă nestructurată, să descopere, neghidat de către un adult să decidă singur, dar în siguranță.
Abilitatea lor de a face frumos din orice te încântă și te poate lăsa fără cuvinte. Așa s-a și întâmplat în cazul acesta. „Globurile” și „instalația” aranjate cromatic folosind penseta din lemn, contopite cu orezul colorat, arată excepțional!
- F. te-ai descurcat foarte bine! Te-ai concentrat și rezultatul final este nemaipomenit!
- Dani, mai vreau să fac ceva!
O stea galbenă, strălucitoare, desenată de el, a fost amprenta finală. Ce poate fi mai satisfăcător pentru un terapeut decât motivația copilului de a duce activitatea la bun sfârșit?
De cele mai multe ori, fericirea copilului se măsoară în lucruri simple, energie pozitivă, suport emoțional, încurajări, încredere și libertate de exprimare.